De ‘daar hebben we een neus voor’ reeks. De neus heeft twee luchtkanalen die eindigen in de neusgaten onderaan de neus, en die gescheiden worden door het neustussenschot. Daarnaast heeft de neus verschillende functies. Toch zijn we niet altijd op de hoogte over alles wat met de neus te maken heeft. Om deze reden publiceren wij wekelijks twee feitjes over je neus.

Deze week:

  1. Ruiken is simpel gezegd een reactie op moleculen die bij het ademhalen via de neus ons reukepitheel bereiken. Dat is een soort plaatje ter grootte van een postzegel helemaal boven achter in de neus, waaraan de moleculen blijven plakken. De zenuwen aan dat plaatje sturen de reukprikkels naar het reukcentrum in onze hersenen, waar de moleculen worden omgezet in een geurwaarneming.
  2. In Nederland zijn naar schatting 250.000 mensen met een reukstoornis. De belangrijkste oorzaken zijn: een trauma aan het hoofd, (chronische) verkoudheid, neuspoliepen of ontsteking van de bovenste luchtwegen. De verzamelnaam voor deze stoornissen is dysosmie. Wie helemaal niets ruikt, lijdt aan anosmie.

Bronnen: Reuksmaakstoornis.nl, De Standaard, Quest, De Volkskrant