Vijf vragen aan Linda Innemee, 23 jaar oud – zij heeft bij Van Linschoten Specialisten stage gelopen als operatieassistente

Kun je wat meer over jezelf vertellen; wie ben je, waar kom je vandaan en hoe ben je bij Van Linschoten Specialisten terecht gekomen?

Mijn naam is Linda en ik studeer operatieassistent voltijd aan het UMC Utrecht. Tijdens de opleiding tot operatieassistent leer je de chirurg bij een operatieve behandeling van de patiënt te assisteren. Je leert hierdoor goed te samenwerken met de andere professionals op de operatiekamer. Ik woon op dit moment nog in Soest met mijn ouders, maar ben van plan binnenkort naar Amersfoort te verhuizen. Corina Oonk – Hoofd OK van Linschoten Specialisten – kent mijn praktijkbegeleidster. Op die manier ben ik terecht gekomen bij Van Linschoten Specialisten.

Wat sprak je aan om bij Van Linschoten Specialisten stage te lopen? 

Het UMC Utrecht ziekenhuis is academischer, waardoor het op sommige vlakken wat langzamer gaat. Van elke kant moet iedereen worden opgeleid, terwijl Van Linschoten Specialisten juist een fijne routine heeft. Het heeft een hoger werktempo, een klein team en kortere lijntjes. De kleinschaligheid maakt het mogelijk om mee te denken, snel te schakelen en te helpen waar nodig. Dat werkt heel prettig.

Wat wil je na je opleiding het liefst gaan doen?

Ik wil uiteraard het liefst aan de slag als operatieassistent. Als ik mijn studie eenmaal heb afgerond, ga ik mij oriënteren bij welk ziekenhuis ik aan de slag wil gaan. Hoewel ik een leuke tijd heb gehad en enorm veel heb geleerd bij Van Linschoten Specialisten zou ik niet gelijk kiezen voor een kliniek. De reden hiervan is, is dat ik eerst graag mijn horizon wil verbreden.

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen een academisch ziekenhuis en een zelfstandig behandelcentrum (ZBC)? 

Het grootste verschil zijn de kortere wachttijden. Als het gaat om het verschil om te werken bij een ZBC of een academisch ziekenhuis ligt over het algemeen aan de snelheid. Het is minder complex en er zijn kortere lijntjes. Bij een kliniek draait het meer om service en persoonlijke zorg. Er wordt bij de Van Linschoten Specialisten bijvoorbeeld heel nauw samengewerkt.

Wat zou je de volgende stagiaire willen meegeven?

Denk om de patiënt. Daarmee bedoel ik te zeggen dat het aandacht geven aan de patiënt erg belangrijk is binnen een Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC). Bij een academisch ziekenhuis word je daar minder snel mee geconfronteerd. Dit heeft vooral te maken met de meerderheid aan mensen die er dan op dat moment bij betrokken zijn. Daarnaast is het behouden van snelheid erg belangrijk. Ga goed na welke stappen je eerst moet zetten om vervolgens je keuzes daarop af te stemmen. Je wilt uiteraard zo efficiënt mogelijk te werk gaan, waarbij de gesteldheid van de patiënt voorop staat.