U voor een consult bij de allergoloog een verwijzing nodig heeft?

Keelamandelen

Tonsillectomie

KeelamandelenDe keelamandelen vormen samen met de neusamandel en de tongamandelen een ring van weefsel rond de ingang van het laagste gedeelte van de keelholte, daar waar zich ook de ingang van de luchtpijp bevindt. De neusamandel speelt op volwassen leeftijd eigenlijk geen rol van betekenis meer. Van de funktie van de keel- en tongamandelen op volwassen leeftijd is maar weinig bekend. Op de kinderleeftijd hebben de amandelen een functie in het afweersysteem van de mens.

De keelamandel heeft een oppervlak waarin zich diepe uitstulpingen bevinden, de zogenoemde crypten. Deze crypten kunnen materiaal bevatten. Bacteriën kunnen zich in deze crypten vestigen en overleven, gebruikmakend van dit materiaal. Een ontsteking kan het gevolg zijn. We spreken dan van een tonsillitis, wat gepaard gaat met pijn in de keel, problemen met slikken en/of koorts. Antibiotica is dan de aangewezen behandeling.

In sommige gevallen kan een tonsillitis leiden tot serieuze complicaties. Zo kan tussen de amandel en de wand van de keel een met pus gevulde holte of buil (peritonsillair abces) ontstaan, hetgeen onbehandeld tot ernstige situaties kan leiden. Als zich regelmatig een tonsillitis voordoet, komt dat omdat de crypten een goede voedingsbron zijn voor de bacteriën. Het is dan raadzaam om de voedingsbron, in dit geval de amandel, te verwijderen.

Lees meer over ”keelamandelen” op gezondheidsplein.nl

Meer informatie

Behandelende specialist(en)

Afspraak inplannen

 
Mijn zoon was altijd erg gevoelig voor verkoudheid en grieperigheid. Sinds het knippen van zijn amandelen is dat gelukkig verleden tijd.

Keelamandelen - Herald de Vries (35)