U voor een consult bij de allergoloog een verwijzing nodig heeft?

Trommelvliesbuisjes

Hoe werkt een oor?

TrommelvliesbuisjesTrommelvliesbuisjes worden met opzet geplaatst als de buis van Eustachius niet goed werkt. Het oor is nodig voor het waarnemen van geluid. Geluid is trilling van lucht. Deze trilling komt via de oorschelp en de gehoorgang (het uitwendig oor) bij het trommelvlies aan, dat eveneens in trilling geraakt. Deze trilling wordt doorgegeven aan de drie gehoorbeentjes, hamer, aambeeld en stijgbeugel, die zich in het middenoor bevinden. Hierdoor wordt de geluidstrilling versterkt. Het stijgbeugeltje geeft uiteindelijk de trilling door aan het slakkenhuis, waar zich de zenuwuiteinden van de gehoorszenuw bevinden. Dit noemen we het binnenoor, en hier wordt de geluidstrilling omgezet in een signaal dat naar de hersenen wordt getransporteerd.

Wat is een lijmoor?

Het middenoor is een met slijmvlies beklede, luchthoudende holte, die geventileerd wordt door de buis van Eustachius. De trommelvliesbuisjes vormen een verbinding tussen het middenoor en de neus-keelholte. Bij het slikken gaat de buis van Eustachius even open, zodat er lucht doorheen kan en de luchtdruk in het middenoor dezelfde blijft als die van de buitenlucht. Bij kinderen kan de buis van Eustachius dikwijls niet goed functioneren door infecties van de neus, neusbijholten of neusamandel. Hierdoor wordt het middenoor onvoldoende geventileerd. Het slijmvlies van het middenoor kan dan vocht gaan produceren, dat na verloop van tijd taai en ingedikt wordt. Dit noemen we een lijmoor. Bij zo’n lijmoor worden de geluidstrillingen niet goed meer voortgeleid en kan een gehoorsverlies ontstaan. Tevens raakt een lijmoor gemakkelijk geïnfecteerd. Het gevolg is een oorontsteking.

 

Meer informatie

Behandelende specialist(en)

Afspraak inplannen

 
Mijn zoon was altijd erg gevoelig voor verkoudheid en grieperigheid. Sinds het knippen van zijn amandelen is dat gelukkig verleden tijd.

Keelamandelen - Herald de Vries (35)

Nu ik weer dat ik een huisstofmijtallergie en ik dit met een simpele neusspray kan verhelpen heb ik veel minder last!

Allergietest - Lars Booijen (33)