Allergietest

Met een allergietest kun je aantonen of er sprake is van een inhalatie allergie. U bezocht de KNO-arts in verband met klachten van keel, neus of oren. Eén van de oorzaken van deze klachten kan een reactie (allergie) voor bepaalde stoffen zijn.

Meer informatie

Doel
Door verschillende stoffen op uw lichaam te testen, kan de KNO-arts zien of u voor één of meerdere stoffen allergisch bent. Meestal wordt er op 10 verschillende soorten allergieën getest. Indien u huisdieren heeft, of regelmatig met bepaalde dieren in contact komt, wordt een mogelijke allergie daarvoor extra getest.
Afspraak
Na overleg met de KNO-arts heeft u ingestemd met deze allergietest. De test wordt poliklinisch gedaan. U krijgt hiervoor van de polikliniek een afspraak. Wilt u bij verhindering voor deze afspraak ons dit zo spoedig mogelijk melden?
Voorbereiding
U dient 3 dagen voor de huidpriktest het gebruik van orale symptoom onderdrukke medicatie te staken om de uitslag van de test niet te beïnvloeden. Indien u toch de medicatie heeft gebruikt kan de test niet doorgaan. Leest u goed de achterzijde van het anamnese formulier door.
De test
De allergie consulente voert de test, die in het totaal ongeveer 25 minuten duurt, uit. Op de onderarm wordt vloeistof gedruppeld waar doorheen een klein krasje wordt gegeven. Dit voelt u haast niet. De vloeistof moet 15 minuten inwerken. U wacht dan even in de wachtkamer.
Na de test
Na die 15 minuten wordt de test door de allergie consulente afgelezen. Indien u een allergie heeft, verschijnt een soort muggenbult. Aan de grootte van de bult is de mate van allergie af te lezen.
Uitslag
Vervolgens bespreekt u de uitslag van de test met de KNO-arts. De arts spreekt met u een eventuele behandeling af.
Vragen
Als u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen heeft, aarzelt u dan niet de KNO-arts of de assistente om nadere uitleg te vragen.

Behandelende specialist(en)

Afspraak inplannen