Capsaïcine behandeling

De “Capsaïcine behandeling” kan de gevoeligheid van het slijmvlies op niet-specifieke, niet-allergische prikkels verminderen. Capsaïcine is het hete bestanddeel van een rode peper. Deze capsaïcine behandeling wordt toegepast als een neusspray onvoldoende helpt.

Meer informatie

Algemeen
Bij een verkoudheid of een allergie kan het slijmvlies zwellen waardoor de neus verstopt raakt. Ook kan het slijmvlies teveel vocht produceren waardoor u last krijgt van een loopneus of niesbuien. Bij allergie kan het zijn dat het slijmvlies van de neus overmatig reageert met zwelling en vochtproductie op bepaalde prikkels (warmte-koude overgang, droge lucht, mist, rook, verfluchtjes, parfum). Ongeveer 5-10% van de bevolking heeft hier last van. Ongeveer de helft van de niet allergische patiënten met chronische neusklachten (neusverstopping, loopneus, niezen) reageert niet op de standaardbehandeling met een corticosteroid neusspray.
Voor wie?
Voor mensen die last hebben van neusverstoppingen en/of loopneuzen. U komt voor de behandeling in aanmerking als u niet rookt, geen allergie (pollen, huisstofmijt etc.) hebt, er geen scheefstand van het neustussenschot is, er geen neuspoliepen aanwezig zijn en geen ontstekingsverschijnselen. U mag geen Otrivin gebruikt hebben de afgelopen weken. Het effect op een standaard corticosteroid neusspray is onvoldoende op de klachten. De behandeling kan niet worden uitgevoerd bij patiënten die last hebben van een hoge bloeddruk die niet goed onder controle is, een recent hartinfarct hebben doorgemaakt of ernstig astma hebben.
Doel behandeling
Vermindering van de slijmvliesreactie op aspecifieke prikkels. Vooral klachten van een loopneus zullen verminderen. Ook klachten van neusverstopping en hoofdpijn kunnen afnemen. Het effect houdt gemiddeld 1-2 jaar aan.
Capsaicinebehandeling
Capsaicine is het hete bestanddeel van rode peper en kan de gevoeligheid van het slijmvlies op aspecifieke prikkels verminderen. Door de hoge dosis capsaicine vindt tijdelijke uitdoving plaats van zenuwvezels. Capsaicine wordt ook in crème vorm gebruikt bij chronische pijn. De behandeling vindt plaats op de Afdeling Dagverpleging onder supervisie van een KNO-arts. Ieder uur worden uw huid, ogen en mond beschermd met vaseline en een bril. Vervolgens wordt een neusspray gegeven om de neus zo ruim mogelijk te maken waarna de neus zal worden verdoofd. Na ongeveer 10 minuten wordt dan de Capsaicine in de neus gesprayd waarbij u even de adem kort moet inhouden. Na 1 uur wordt de behandeling herhaald en duurt de hele behandeling 5 uur. Voor en na de behandeling vragen wij u een vragenlijst in te vullen om het effect op uw klachten te meten.

Een instructiefilm van Rijnstate:

Bijwerkingen tijdens de behandeling
Capsaicine kan roodheid, branderigheid/prikken, tranende ogen en een loopneus geven. Ook kan het irritatie geven van de keel gepaard gaande met hoesten.
Bijwerkingen na de behandeling
Er zijn geen verdere bijwerkingen bekend van de behandeling. Het neusslijmvlies kan enkele dagen gevoelig zijn voor warmte (douche/bad, of bij inspanning). Eventuele pijn ten gevolge van de behandeling is in het begin het hevigst en neemt doorgaans vanzelf af na enkele dagen. Eventueel kunt u pijnstilling (paracetamol) gebruiken.
Nazorg
Enkele weken na de Capsaicine behandeling kunt u regelmatig last houden van een loopneus en niesbuien. Dit wordt veroorzaakt door prikkeling van het neusslijmvlies. Er zal een poliklinische controle afspraak worden gemaakt na 6 weken om het resultaat te beoordelen.
Verhindering
Voor deze behandeling wordt een dagbehandelingplaats gereserveerd van een halve dag. Wij verzoeken u dringend tijdig aan te geven indien u verhinderd bent.
Vergoeding
De behandeling wordt volledig vergoed.

Behandelende specialist(en)

Afspraak inplannen