Capsaïcine behandeling

De “Capsaïcine behandeling” kan de gevoeligheid van het slijmvlies op niet-specifieke, niet-allergische prikkels verminderen. Capsaïcine is het hete bestanddeel van een rode peper. Deze capsaïcine behandeling wordt toegepast als een neusspray onvoldoende helpt. Het neusslijmvlies van de neus zorgt ervoor dat de ingeademde lucht voldoende wordt gereinigd, verwarmd en bevochtigd. Bij een verkoudheid of een allergie kan het slijmvlies zwellen, waardoor de neus verstopt raakt, of kan het slijmvlies te veel vocht produceren, waardoor u last krijgt van een loopneus of niesbuien (allergische rhinitis). Indien er geen sprake is van een allergie, kan er sprake zijn van een hyperreactiviteit (ook wel bekend als niet-allergische niet-infectieuze rhinitis, rhinitis vasomotorica of idiopatische rhinitis). Het slijmvlies van de neus kan dan met zwelling en vochtproductie overmatig reageren op aspecifieke prikkels (overgang van warm naar koud, droge lucht, mist, rook, verfluchtjes, parfum). Ongeveer 5-10 % van de bevolking heeft hier last van. Ongeveer de helft van de niet-allergische patiënten met chronische neusklachten (neusverstopping, loopneus, niezen) reageert niet op de standaardbehandeling met een corticosteroïd-neusspray.

Meer informatie

Doelgroep
Niet-allergische patiënten die niet roken, zonder scheefstand van het neustussenschot, zonder neuspoliepen en zonder ontstekingsverschijnselen. U mag de afgelopen weken geen Otrivin hebben gebruikt. Het effect van een standaard corticosteroïd-neusspray is onvoldoende gebleken. De behandeling kan niet worden uitgevoerd bij patiënten die last hebben van een hoge bloeddruk die niet goed onder controle is, recentelijk een hartinfarct hebben gehad of ernstig astma hebben.
Doel behandeling
Vermindering van de slijmvliesreactie op aspecifieke prikkels. Vooral klachten van een loopneus zullen verminderen. Ook klachten van neusverstopping en hoofdpijn kunnen afnemen. Het effect houdt gemiddeld 1-2 jaar aan.
Planning van behandeling
De behandeling vindt plaats op de afdeling dagverpleging. De behandeling wordt meestal van 10.00 uur tot 15.00 uur ingepland. Zes weken later heeft u een afspraak met uw behandelend kno-arts om het resultaat te beoordelen. Voor en na de behandeling verzoeken wij u een vragenlijst in te vullen om het effect op uw klachten te meten. Voor deze behandeling wordt een dagbehandelingplaats gereserveerd. Wij verzoeken u dringend het tijdig aan te geven als u verhinderd bent. 
Capsaicinebehandeling
Capsaicine is het hete bestanddeel van rode peper en kan de gevoeligheid van het slijmvlies op aspecifieke prikkels verminderen. Door de hoge dosis capsaïcine vindt tijdelijke uitdoving plaats van zenuwvezels. Capsaïcine wordt ook in crèmevorm gebruikt bij chronische pijn. Uw huid, ogen en mond worden tijdens de behandeling beschermd met vaseline en een bril. 

De stappen

  1. U krijgt een neusspray om de neus zo ruim mogelijk te maken (xylometazoline-/Otrivin-neusspray) 
  2. De neus zal worden verdoofd (Xylocaine-neusspray).
  3. Na ongeveer 10 minuten wordt de capsaïcine in de neus gesprayd, waarbij u even de adem kort moet inhouden.

De stappen 1, 2 en 3 vormen 1 cyclus. U krijgt deze cyclus in totaal 5 keer toegediend, met telkens een tussenpoos van 1 uur. De hele behandeling duurt 5 uur.

Een instructiefilm van Rijnstate:

Bijwerkingen tijdens de behandeling
Capsaicine kan roodheid, branderigheid/prikken, tranende ogen en een loopneus geven. Ook kan het irritatie geven van de keel gepaard gaande met hoesten.
Bijwerkingen na de behandeling
Er zijn geen verdere bijwerkingen bekend van de behandeling. Het neusslijmvlies kan enkele dagen gevoelig zijn voor warmte (douche/bad, of bij inspanning). Eventuele pijn ten gevolge van de behandeling is in het begin het hevigst en neemt doorgaans vanzelf af na enkele dagen. Eventueel kunt u pijnstilling (paracetamol) gebruiken.
Nazorg
Enkele weken na de capsaïcinebehandeling kunt u regelmatig last houden van een loopneus en niesbuien. Dit wordt veroorzaakt door prikkeling van het neusslijmvlies. Er zal een poliklinische controleafspraak na 6 weken worden gemaakt om het resultaat te beoordelen. 
Verhindering
Voor deze behandeling wordt een dagbehandelingplaats gereserveerd van een halve dag. Wij verzoeken u dringend tijdig aan te geven indien u verhinderd bent.
Vergoeding
De behandeling wordt volledig vergoed.

Behandelende specialist(en)

Afspraak inplannen