Neusbijholten

Neuspoliepen, neusbijholten, voorhoofdsholteDe mens beschikt over 4 verschillende soorten neusbijholten:

  • de kaakholte (2x);
  • de voorhoofdsholte (2x);
  • het zeefbeencomplex (2x);
  • de wiggebeensholte (1x).

Een gezamenlijke eigenschap is, dat zij in contact staan met de neus door middel van een afvoergang. Ontsteking is de meest voorkomende afwijking. De kaakholte en de voorhoofdsholte geven de meeste klachten. De oorzaak van telkens terugkerende ontstekingen van de kaak- en voorhoofdsholte is meestal gelegen in het zeefbeencomplex, dat als het ware een kruispunt vormt van de verschillende afvoergangen van de overige neusbijholten naar de neus. Bij een foto-onderzoek middels een CT-scan kan dan ook vaak een ontstekingsbron in het zeefbeengebied worden gevonden.

Lees meer over ”neusbijholten” op gezondheidsplein.nl

Meer informatie

Aanleiding voor operatie
Terugkerende ontstekingen van een of meerdere bijholte(n) kunnen een aanleiding zijn om te opereren. De oorzaak van deze terugkerende ontstekingen is een afsluiting van de afvoergang(en) van de bijholte. De afvoergangen van de voorhoofdsholte, kaakholte en zeefbeencomplex komen samen in de neus ter hoogte van het voorste zeefbeencomplex. Bij een CT-scan van de neusbijholten kan ook vaak een afsluiting van die afvoergangen in het zeefbeencomplex worden gevonden. 
Doel operatie
Het openmaken en schoonmaken van een of meer bijholten en de afvoergang(en) verruimen zodat er goede beluchting van de holte kan plaatsvinden. 
De operatie
De operatie duurt ongeveer 1 uur. De behandeling kan onder plaatselijke of algehele narcose worden uitgevoerd. De operatie ‘FESS’ betekent Functional Endoscopic Sinus Surgery. De gehele operatie wordt uitgevoerd terwijl de behandelend kno-arts met een kijkertje (endoscoop) in de neus en in de bijholten kan kijken. Zodoende is er optimaal zicht en kan er zo sparend mogelijk worden geopereerd. Via de neus wordt het zeefbeengebied, dat bestaat uit verschillende kleine ruimten, geopend. Verdikt, ontstoken slijmvlies of poliepen (goedaardige gezwellen) die worden aangetroffen zullen worden verwijderd. Tegelijkertijd kan de afvoergang van de kaakholten naar de neus worden verruimd. Soms is het noodzakelijk ook de afvoergang van de voorhoofdsholte naar de neus te verruimen. 
Na de operatie

Neustampon

1 dag na de ingreep worden de tampons uit uw neus verwijderd.

Leefregels

Gedurende de eerste week na de operatie mag u uw neus niet snuiten en moet u niezen zo veel mogelijk voorkomen. Moet u toch niezen, doet u dit dan met de mond open.

Het is raadzaam om geen zware inspanning te leveren (zoals zwaar tillen en bukken) of te werken. Het wordt afgeraden om de eerste 2 weken na de operatie te sporten.

Pijn na de operatie

De neus zal de eerste week na de ingreep nog gevoelig zijn. U kunt hier paracetamol voor innemen.

LET OP: Het is niet toegestaan om pijnstillers te nemen/geven waar aspirine in zit (zoals Aspirine of Chefarine-4 of APC), omdat deze medicijnen de kans op een nabloeding kunnen vergroten.

Als er sprake is van zwelling van een van de ogen of vermindering van zicht, dan kunt u contact opnemen met de kliniek.

Verstopte neus

In de volgende dagen zullen er meer korstjes in de neus kunnen ontstaan en zal uw neus mogelijk meer verstopt kunnen raken. Dit is normaal. U moet gedurende de eerste 4 weken de neus spoelen met de neusdouche met Xylitol en de eerste week ook sprayen met Xylometazoline-neusspray. Voor meer informatie zie folder ‘Voorlichting neusspray en 

-douche na een operatie’.

Nabloeding

De eerste 2 weken na de ingreep kunnen er korstje loskomen, waardoor u een bloedneus kunt krijgen. U kunt dan gewoon Xylometazoline-neusspray gebruiken. De bloeding zal in de regel met een minuut of 20 gestopt zijn.

Als het bloeden na 20 minuten niet is gestopt, of als er sprake is van veel bloedverlies, dan kunt u contact opnemen met de kliniek.

Slijm

Er treedt een herstelperiode van uw neus op. Er zal meer slijm worden aangemaakt. Omdat er wondjes in de neus aanwezig zijn, zal er ook helder bloed in het slijm aanwezig zijn. Dit is normaal.

Koorts

De eerste paar dagen kunt u ook nog koortsig zijn. Als deze koorts niet zakt of boven de 39 graden blijft, ondanks de paracetamol, neemt u dan contact op met de kliniek.

Resultaten
Het resultaat van een neusbijholten operatie is over het algemeen goed te noemen. Bij grote aantallen geopereerde patiënten blijkt dat 70 tot 80% van hen tevreden is met het behaalde resultaat. NB: Het is niet mogelijk een operatie uit te voeren die ervoor zorgt dat u nooit meer verkouden bent of dat nooit meer een bijholteontsteking zal optreden. 
Complicaties
Elke operatie heeft een kans op complicaties. Dit geldt ook voor operaties van de neusbijholten. Gelukkig is de kans op een complicatie klein (minder dan 1%). Een nabloeding kan optreden. De bloeding is over het algemeen goed te stelpen door middel van het opnieuw inbrengen van neustampons. Het zeefbeencomplex wordt begrensd door de schedelbasis aan de bovenzijde en de oogkas aan de zijkant. De begrenzing met de oogkas is papierdun, zodat in uitzonderingsgevallen na de operatie een bloeduitstorting van het onder-/bovenooglid zichtbaar kan zijn. In zéér zeldzame gevallen kan oogspierbeschadiging of hersenvochtlekkage als gevolg van de operatie optreden. 
Nazorg en bereikbaarheid

Niet-acute vragen

  • Telefonisch: u kunt ons tijdens werkdagen bereiken op het algemene nummer van de locatie die u bezoekt. Op onze website www.vanlinschotenspecialisten.nl vindt u een overzicht van alle telefoonnummers per locatie.
  • Per e-mail: u kunt altijd een mail sturen naar balie@vanlinschotenspecialisten.nl. Nadat wij uw mail hebben ontvangen, reageren wij op werkdagen binnen één dag.

Acute vragen 

  • Tijdens werkdagen: u kunt ons bereiken op het algemene nummer van de locatie die u bezoekt. Op onze site www.vanlinschotenspecialisten.nl vindt u een overzicht van alle telefoonnummers per locatie.
  • Buiten werkdagen: u neemt telefonisch contact op via het telefoonnummer dat u bij uw ontslagpapieren hebt meegekregen.

Tot slot
Uiteraard is de medische situatie van iedere patiënt uniek. Het kan zijn dat om bepaalde redenen afgeweken wordt van wat hier staat. 
Vragen
Als u na het lezen nog vragen heeft, aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen. 

Behandelende specialist(en)

Afspraak inplannen