Neusschelpverkleining

Een neusschelpverkleining moet operatief worden uitgevoerd, waarbij de neusschelp wordt verkleind. De neusschelpen (conchae) bevinden zich in het linker- en rechterdeel van de neus (zie illustratie).

Neusschelpverkleining-voor-na

 

Ze zijn bekleed met een laag slijmvlies en verwarmen en bevochtigen de ingeademde lucht. Zo kan het weleens voorkomen dat de onderste neusschelp echter zo groot of het slijmvlies zo gezwollen is, waardoor dat de ademhaling door de neus wordt bemoeilijkt, of zelfs onmogelijk wordt gemaakt.

Meer informatie

Aanleiding voor operatie
Soms echter is de onderste neusschelp zo groot of het slijmvlies zo gezwollen dat de ademhaling door de neus wordt bemoeilijkt, of zelfs onmogelijk is. 
Doel operatie
Het doel van de operatie is het verkleinen van de onderste neusschelp, zodat de ademhaling door de neus verbetert.
De operatie
De operatie duurt ongeveer 30 minuten en wordt onder algehele verdoving (narcose) uitgevoerd. De kno-arts verwijdert in de lengterichting een strook van één of beide neusschelpen. Om nabloeden te verkomen, verlaat u de OK met een tampon in beide neusgaten. Deze tampons worden in de regel na 1 dag verwijderd. 
Na de operatie

Neustampon

1 dag na de ingreep worden de tampons uit uw neus verwijderd.

Leefregels

Gedurende de eerste week na de operatie mag u uw neus niet snuiten en moet u niezen zo veel mogelijk voorkomen. Moet u toch niezen, doet u dit dan met de mond open.

Het is raadzaam om geen zware inspanning te leveren (zoals zwaar tillen en bukken) of te werken. Het wordt afgeraden om de eerste 2 weken na de operatie te sporten.

Pijn na de operatie

De neus zal de eerste week na de ingreep nog gevoelig zijn. U kunt hier paracetamol voor innemen.

LET OP: Het is niet toegestaan om pijnstillers te nemen/geven waar aspirine in zit (zoals Aspirine of Chefarine-4 of APC), omdat deze medicijnen de kans op een nabloeding kunnen vergroten.

Verstopte neus

In de volgende dagen zullen er meer korstjes in de neus kunnen ontstaan en zal uw neus mogelijk meer verstopt kunnen raken. Dit is normaal. U moet gedurende de eerste 4 weken de neus spoelen met de neusdouche met Xylitol en de eerste week ook sprayen met Xylometazoline-neusspray.

Nabloeding

De eerste 2 weken na de ingreep kunnen er korstje loskomen, waardoor u een bloedneus kunt krijgen. U kunt dan gewoon Xylometazoline-neusspray gebruiken. De bloeding zal in de regel met een minuut of 20 gestopt zijn. Als het bloeden na 20 minuten niet is gestopt, of als er sprake is van veel bloedverlies, dan kunt u contact opnemen met de kliniek.

Slijm

Er treedt een herstelperiode van uw neus op. Er zal meer slijm worden aangemaakt. Omdat er wondjes in de neus aanwezig zijn, zal er ook helder bloed in het slijm aanwezig zijn. Dit is normaal.

Koorts

De eerste paar dagen kunt u ook nog koortsig zijn. Als deze koorts niet zakt of boven de 39 graden blijft, ondanks de paracetamol, neemt u dan contact op met de kliniek.

Complicaties
Elke operatie geeft kans op complicaties. Na het verkleinen van de neusschelpen bestaat een kleine kans (1%) op het ontstaan van een nabloeding.

Neusschelp-voor-na

Nazorg en bereikbaarheid
Niet-acute vragen

  • Telefonisch: u kunt ons tijdens werkdagen bereiken op het algemene nummer van de locatie die u bezoekt. Op onze website www.vanlinschotenspecialisten.nl vindt u een overzicht van alle telefoonnummers per locatie.
  • Per e-mail: u kunt altijd een mail sturen naar balie@vanlinschotenspecialisten.nl. Nadat wij uw mail hebben ontvangen, reageren wij op werkdagen binnen één dag.

Acute vragen 

  • Tijdens werkdagen: u kunt ons bereiken op het algemene nummer van de locatie die u bezoekt. Op onze site www.vanlinschotenspecialisten.nl vindt u een overzicht van alle telefoonnummers per locatie.
  • Buiten werkdagen: u neemt telefonisch contact op via het telefoonnummer dat u bij uw ontslagpapieren hebt meegekregen.
Tot slot
Uiteraard is de medische situatie van iedere patiënt uniek. Het kan zijn dat om bepaalde redenen afgeweken wordt van wat hier staat. 
Vragen
Als u na het lezen nog vragen heeft, aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen. 

Behandelende specialist(en)

Afspraak inplannen