Neustussenschot

Het neustussenschot (septum) is de scheidingswand tussen het linker en rechter deel van de neus. Als het scheef staat, kan dit de doorgankelijkheid van de neus beïnvloeden en neusobstructie veroorzaken. Scheefstand van het tussenschot kan ontstaan door spontane scheefgroei of een breuk.

Meer informatie

Aanleiding voor operatie
Als er sprake is van een scheefstand van het tussenschot kan dat verschillende gevolgen hebben zoals moeilijke ademhaling door de neus, maar ook tot herhaalde ontsteking van de neusbijholten, bloedneuzen en hoofdpijn. 
Doel
Het doel van de operatie is het rechtzetten van het tussenschot, waardoor de ademhaling door de neus verbetert. 
De operatie
De operatie vindt plaatst in onze vestiging in Hilversum. De operatie duurt ongeveer 1 uur en wordt meestal onder algehele verdoving (narcose) uitgevoerd. De kno-arts voert de operatie uit via een inwendige (en daardoor onzichtbare) huidsnede aan de binnenkant van een neusgat. De arts maakt het slijmvlies los van het (kraak)been. Hij zet het tussenschot recht en vervolgens sluit hij de huidsnede met oplosbare hechtingen. Aan weerszijden van het tussenschot hecht hij plastic plaatjes in die als spalk dienen. Ter voorkoming van nabloeden laat hij in beide neusgangen een tampon achter. 
Na de operatie

Neustampon

1 dag na de ingreep worden de tampons uit uw neus verwijderd.

Leefregels

Gedurende de eerste week na de operatie mag u uw neus niet snuiten en moet u niezen zo veel mogelijk voorkomen. Moet u toch niezen, doet u dit dan met de mond open.

Het is raadzaam om geen zware inspanning te leveren (zoals zwaar tillen en bukken) of te werken. Het wordt afgeraden om de eerste 2 weken na de operatie te sporten.

Pijn na de operatie

De neus zal de eerste week na de ingreep nog gevoelig zijn. U kunt hier paracetamol voor innemen.

LET OP: Het is niet toegestaan om pijnstillers te nemen/geven waar aspirine in zit (zoals Aspirine of Chefarine-4 of APC), omdat deze medicijnen de kans op een nabloeding kunnen vergroten.

Indien er sprake is van zwelling/roodheid met veel pijn boven uw tanden en/of onderin de neus, dan kunt u contact opnemen met de kliniek. 

Verstopte neus

In de volgende dagen zullen er meer korstjes in de neus kunnen ontstaan en zal uw neus mogelijk meer verstopt kunnen raken. Dit is normaal. U moet gedurende de eerste 4 weken de neus spoelen met de neusdouche met Xylitol en de eerste week ook sprayen met Xylometazoline-neusspray.

Nabloeding

De eerste 2 weken na de ingreep kunnen er korstje loskomen, waardoor u een bloedneus kunt krijgen. U kunt dan gewoon Xylometazoline-neusspray gebruiken. De bloeding zal in de regel met een minuut of 20 gestopt zijn.

Als het bloeden na 20 minuten niet is gestopt, of als er sprake is van veel bloedverlies, dan kunt u contact opnemen met de kliniek.

Slijm

Er treedt een herstelperiode van uw neus op. Er zal meer slijm worden aangemaakt. Omdat er wondjes in de neus aanwezig zijn, zal er ook helder bloed in het slijm aanwezig zijn. Dit is normaal.

Koorts

De eerste paar dagen kunt u ook nog koortsig zijn. Als deze koorts niet zakt of boven de 39 graden blijft, ondanks de paracetamol, neemt u dan contact op met de kliniek. 

Complicaties
Elke operatie heeft kans op complicaties. Dat geldt ook voor operaties aan het neustussenschot. Gelukkig is de kans op een complicatie zeer klein (minder dan 1 %). Er bestaat de kans dat er een neusbloeding optreedt. Daarnaast is er een zeer geringe kans op een ontsteking, waardoor een perforatie in het tussenschot kan ontstaan.

Neustussenschot-voor-na

Nazorg en bereikbaarheid
Niet-acute vragen

  • Telefonisch: u kunt ons tijdens werkdagen bereiken op het algemene nummer van de locatie die u bezoekt. Op onze website www.vanlinschotenspecialisten.nl vindt u een overzicht van alle telefoonnummers per locatie.
  • Per e-mail: u kunt altijd een mail sturen naar balie@vanlinschotenspecialisten.nl. Nadat wij uw mail hebben ontvangen, reageren wij op werkdagen binnen één dag.

Acute vragen 

  • Tijdens werkdagen: u kunt ons bereiken op het algemene nummer van de locatie die u bezoekt. Op onze site www.vanlinschotenspecialisten.nl vindt u een overzicht van alle telefoonnummers per locatie.
  • Buiten werkdagen: u neemt telefonisch contact op via het telefoonnummer dat u bij uw ontslagpapieren hebt meegekregen.

Tot slot
Uiteraard is de medische situatie van iedere patiënt uniek. Het kan zijn dat om bepaalde redenen afgeweken wordt van wat hier staat. 
Vragen
Als u na het lezen nog vragen heeft, aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen. 

Behandelende specialist(en)

Afspraak inplannen