Ooroperatie
Het oor is nodig voor het horen van geluid.
- Geluid is een luchttrilling (1). Deze trilling komt via de gehoorgang bij een dun vlies ‘het trommelvlies’ (2) aan, dat nu ook gaat trillen.
- Het trommelvlies geeft de trilling door aan een keten van gehoorbeentjes. Dit zijn 3 zeer kleine botjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel. Deze gehoorbeentjes bevinden zich in een ruimte achter het trommelvlies, het ‘middenoor’ genaamd. De geluidstrilling wordt uiteindelijk door de stijgbeugel doorgegeven aan het eigenlijke gehoorzintuig, het ‘binnenoor’ of ‘slakkenhuis’ (3).
- De signalen die als gevolg van het geluid in het slakkenhuis ontstaan, worden via een zenuw (4) naar de hersenen getransporteerd.
- Als deze signalen aan de buitenkant van de hersenen bij de ‘hersenschors’ zijn aangekomen, worden we het geluid gewaar, oftewel: we horen geluid.
Het middenoor is een met slijmvlies beklede, luchthoudende holte, die wordt geventileerd door de Buis van Eustachius. Deze buis vormt een verbinding tussen het middenoor en de neus-keelholte. Bij het slikken gaat de Buis van Eustachius even open, zodat er lucht doorheen kan en de luchtdruk in het middenoor hetzelfde blijft als die van de buitenlucht (dit wordt ook wel ‘klaren’ genoemd).
Wanneer wordt een ooroperatie aangeraden?
In het algemeen geldt dat een ooroperatie zinvol kan zijn als het probleem in de gehoorgang, het trommelvlies of in het middenoor of rotsbeen ligt.
Als voorbeelden kunnen gelden:
- een te nauwe gehoorgang;
- een middenoorontsteking die niet geneest. Bij een ontsteking zal de arts eerst proberen om het oor met medicijnen, meestal oordruppels en/of antibiotica, te genezen. In het algemeen lukt dat goed en geneest het oor zonder nadelige gevolgen. Als dit echter niet lukt, dan kan een ontsteking een meer permanent karakter krijgen. In zo’n geval kan een operatie de oplossing brengen;
- bepaalde vormen van gehoorverlies;
- als na een periode van ontsteking toch enige schade is overgebleven, bijvoorbeeld een gat in het trommelvlies of een beschadiging aan één van de gehoorbeentjes, kan dit in het algemeen met een operatie worden hersteld. Ook kan het voorkomen dat een gehoorbeentje (meestal de stijgbeugel) is vastgegroeid aan zijn omgeving. Hieraan hoeft geen ontsteking vooraf te zijn gegaan. Deze oorzaak van gehoorverlies kan met een operatie vaak worden verholpen