Oorschelpcorrectie

De functie van de oorschelp is niet geheel duidelijk, maar hij lijkt een rol te spelen bij het bepalen van de richting waar geluid vandaan komt.
De oorschelpen zijn een belangrijk deel van het uiterlijk van het gezicht; met name wanneer de stand afwijkt van normaal kunnen ze de aandacht trekken en zeer bepalend zijn voor iemands voorkomen. Bij sterk afstaande oorschelpen is een operatieve oorschelpcorrectie te overwegen ter normalisering van de stand.

Meer informatie

Doel
Het verkrijgen van een zodanige stand van de oorschelpen dat deze er normaal uitzien en niet meer de aandacht trekken.
De operatie
Oorschelpcorrectie wordt meestal onder algehele anesthesie uitgevoerd. De ingreep duurt ongeveer een tot anderhalf uur.
Via een snede achter de oorschelp wordt de huid van de achterzijde van de oorschelp losgemaakt en voor een klein deel verwijderd. Het kraakbeen van de oorschelp wordt in de juiste stand geplaatst en daarna wordt de huid achter het oor weer gesloten met oplosbaar hechtingmateriaal. Wanneer de beide oren gecorrigeerd zijn en zo symmetrisch mogelijk gemaakt zijn, wordt een drukverband aangebracht.
Na de operatie
De operatie wordt in dagbehandeling uitgevoerd. Meestal is er gedurende 24 uur na de ingreep wel wat pijn.
Pijnstilling in de vorm van paracetamol wordt op recept meegegeven. Na twee dagen wordt het verband dat om de oren zit verwijderd op de polikliniek. Gedurende 3 weken na de ingreep wordt aangeraden ‘s nachts een niet te strakke haarband (bijvoorbeeld make-up band) om de oren te dragen om dubbelvouwen tijdens het slapen te voorkomen.
Complicaties
De ingreep is veilig uit te voeren en heeft een zeer beperkte kans op complicaties. Ontsteking van de wond komt in ongeveer 1% van de gevallen voor en is goed te behandelen met antibiotica.
Tot slot
Uiteraard is de medische situatie voor elke patient verschillend. Het kan daarom zijn dat om bepaalde redenen afgeweken wordt van het hierboven beschrevene

Behandelende specialist(en)

Afspraak inplannen