Snurken en slaap apneu
Klachten over snurken en slaap apneu komen vaak voor. Meestal worden deze klachten niet geuit door de persoon die snurkt. Het is bijna altijd de partner of omgeving die hinder ondervindt en het probleem signaleert. Afhankelijk van het geluidsniveau van het snurken kan hinder doorsnurken variëren van vrijwel geen last tot langdurig gescheiden slapen en serieuze relatieproblematiek.
In sommige gevallen is er behalve het snurkgeluid ook sprake van periodes van een stokkende ademhaling door belemmering in het bovenste deel van de luchtweg. Deze stokkende ademhaling (a-pneu) kan het zuurstofgehalte in het bloed zodanig laten dalen dat de betreffende persoon wakker schrikt en enkele keren diep moet ademhalen om het zuurstofgehalte weer op een normaal niveau te brengen. Als dit soort perioden zich regelmatig voordoen, is de slaapkwaliteit onvoldoende en kan overdag slaperigheid optreden (hypersomnolentie).
Waar komt het snurkgeluid vandaan?
Het snurkgeluid kan worden veroorzaakt door het trillen van de huig (het kegelvormige uitsteeksel van het zachte gehemelte aan de ingang van de keel) en het zachte gehemelte zelf tijdens de inademing. Hierbij is het over het algemeen zo dat ademen door de mond een grotere kans geeft op snurken dan wanneer er goed door de neus wordt geademd. In rugligging is het snurken meestal luider dan in zijligging. In andere gevallen kan het snurkgeluid veroorzaakt worden door de trillingen van de achterzijde van de tong en/of het strottenklepje.
Omstandigheden die het snurken kunnen verergeren:
- Op de rug slapen.
- Verslapping van de spieren van de tong en keel door oververmoeidheid en ouderdom.
- Ook alcohol en bepaalde medicijnen (slaapmiddelen en kalmerende middelen) verminderen de controle over deze spieren, waardoor die verslappen.
- Overgewicht maakt het weke gedeelte van de keelholte onder het slijmvlies dikker, waardoor snurken kan worden veroorzaakt.
- Irritatie van het slijmvlies van de neus/keelholte door roken of brandend maagzuur kan de slijmvliezen verdikken en zo het snurken verergeren.
- Een van nature lange huig of gehemelte.
- Verminderde neuspassage, als gevolg van slijmvlieszwelling, neuspoliepen of een scheefstand van het neustussenschot, kan het snurken verergeren.
Leefregels bij snurken
Met bepaalde maatregelen kunt u mogelijk het snurken verminderen. Niet roken, matig alcoholgebruik tot twee uur voor het slapen gaan, een gezond lichaamsgewicht en vermijden van eventuele slaap- of kalmeringsmedicijnen kunnen het snurken vaak sterk doen verminderen. Gebruik geen zware maaltijden voor het slapengaan en vermijd klachten van zuurbranden door met een extra hoofdkussen te slapen of het hoofdeinde van het bed te verhogen.