Een piep in je oor, wat kan je daar aan doen?

Je hoort wel eens van mensen die een concert bezocht hebben dat ze een pieptoon in hun oor overhouden. Wat kun je daar aan doen?

Het belangrijkste is, is dat je voorkomt dat dat optreedt. Want zo’n pieptoon is eigenlijk niets anders dan een soort overbelasting van je gehoor als gevolg van een te hard geluid.

Hoe kun je dat voorkomen?

Dat kun je voorkomen als je bijvoorbeeld naar popconcerten gaat, door oordopjes te dragen en als je bijvoorbeeld een werkkring hebt waarin er veel lawaai is, een koptelefoon te dragen om op die manier je gehoor te beschermen.

Treedt die piep toch op, dus heb je toch zo’n lawaaibeschadiging opgelopen, dan is het gelukkig in het merendeel der gevallen zo, dat dit na enige tijd weer verdwijnt.

Maar helaas is het ook wel eens zo dat die piep een teken is van een permanente beschadiging. Als je dan een hoortest doet, dus een audiogram maakt bij deze mensen, dan zie je ook dat in het audiogram op die frequentie een duidelijke dip is. Helaas is het zo dat dat een permanente beschadiging is en dat je daarna zeker moet zorgen dat dat niet erger wordt. Dus bij herhaling dat je dan echt voorzorgsmaatregelen treft.